To, co jíme, má obrovský vliv na to, jak se cítíme a jak fungují naše tělesné orgány. Kvalita jídel, která jíme, by měla být dostatečně dobrá, abychom byli zdraví. Pokud budeme jíst zdravě, jistě se vyhneme mnoha nemocem, jako jsou kardiovaskulární onemocnění nebo hypertenze.
Kromě toho může nezdravé stravování vést k cukrovce, žlučovým kamenům nebo anémii. Lidé, kteří jedí špatně, mohou také očekávat rozvoj osteoporózy. Odborníci dokonce tvrdí, že to, co jíme, může ovlivnit riziko vzniku rakoviny.
Toto je nejhorší možný scénář. Nesprávná výživa však může vést i k méně nebezpečným neduhům pro lidské zdraví a život, jako je například únava, špatná koncentrace nebo horší osvojení vědomostí. Proto musíte svému tělu dodat co nejvíce vitamínů a minerálů.
Pouze zdravé sacharidy
Správně sestavená strava by měla obsahovat přiměřené množství sacharidů. Tyto by však měly být zdravé sacharidy. Které lze nazvat? Zejména ty s nízkým glykemickým indexem. Vyplatí se zařadit do jídelníčku takové potravinářské výrobky, jako je chléb z mleté mouky, celozrnné těstoviny, ovesné vločky nebo hnědá rýže.
Takové produkty mají velké množství vlákniny. Vláknina, zejména ta obsažená v otrubách a semenech luštěnin, bude stimulovat práci trávicího systému a regulovat ji. Zdravé sacharidy a vláknina se také nacházejí v otrubách. Vláknina, která se nachází ve všech těchto potravinách, také zvyšuje vylučování slin a stimuluje životní funkce.
Také stojí za to vědět, že zdravé sacharidy ochrání lidi před zácpou. Také se říká, že sacharidy a luštěniny mohou člověka ochránit i před rakovinou tlustého střeva. To je jen pár důvodů, proč byste na sacharidy ve svém jídelníčku neměli zapomínat.
Prodej nezdravých potravin
Správná výživa dětí a mládeže je jedním z nejdůležitějších úkolů, za který společně odpovídají rodiče a organizace školy. Do školní jídelny samozřejmě nemůžete nikoho nutit, a proto jsou za stravovací návyky svého dítěte v konečném důsledku odpovědní rodiče.
Pokud dítě doma nikdy nejí žádné ovoce ani zeleninu a jeho jedinou svačinkou jsou sladké a slazené pochoutky z obchodu nebo rychlého občerstvení, těžko lze očekávat, že škola tyto návyky změní. V posledních letech se však rozvinul koncept zavedení mnohem větší propagace přírodních produktů, jako je zelenina a ovoce, do škol a školek.
Velké značky nabízející slazené nápoje či pochutiny, tak oblíbené a přitom nezdravé a pro mladé tělo nutričně zcela bezcenné, stále dokážou dělat reklamu v myslích mladých lidí a ti si klidně mohou koupit balení svých oblíbených křupek na cesta do školy. Škola by tedy neměla dodatečně podporovat takový prodej ve vlastních prostorách.