Aerobní trénink – co to znamená?

Aerobní cvičení je nejúčinnější při snižování nežádoucího tělesného tuku. Co je míněno tímto pojmem? Pojďme se na to podívat blíže. Cvičení z aerobní skupiny zahrnuje využití aerobních procesů při produkci energie svaly.

Hovoříme o formě aktivity, která zapojuje maximální rozsah svalových skupin. Jejich vlastnosti zajišťují dlouhotrvající a rovnoměrná opakování, prováděná bez přestávek, takže na rozdíl od silového tréninku nedochází k tzv. série. Aerobní cvičení způsobuje naplnění svalů krví nasycenou kyslíkem, což následně vede k produkci energie procesem spalování kyslíku.

Když svaly spotřebovávají své energetické zásoby, dochází ke spalování tuků. Pro dosažení nejlepších výsledků dodržujte tři jednoduchá pravidla – trénink by měl trvat déle než 30 minut, vaše tempo by mělo být stabilní a vaše tepová frekvence by se měla pohybovat kolem 65 procent maximální hodnoty.

Na co si dát pozor při zahájení běžeckého tréninku?

V posledních letech se do Polska dostala móda běhání, která se většinou projevuje ranním nebo večerním běháním. Bohužel velká skupina lidí, když začíná své dobrodružství s běháním, dělá řadu chyb, které mají nejčastěji za následek rychlé odradit a zastavení běžeckého tréninku.

Jak začít běžecký trénink, aby vás bavil? Nejprve byste si měli stanovit racionální cíle. Málokdo, kdo dosud vedl pasivní životní styl, je schopen připravit se na maraton za tři měsíce nebo si vytvořit velmi náročný osobní rekord. Je lepší vycházet z předpokladu, že po pár měsících pravidelného tréninku čas na uběhnutí deseti kilometrů klesne pod hodinu.

Další častou chybou je příliš rychlé tempo na začátku tréninku. Úvodní tréninkové jednotky by měly být zaměřeny na chůzi – pomalý běh nebo jogging. Teprve po určité době můžete zapnout nepřetržitý provoz na více než deset minut.

Posilování má pozitivní vliv na ženskou postavu

Je na čase se konečně rozloučit s mýtem, že silový trénink je jen pro muže. S pomocí nářadí do posilovny si ženy dokážou krásně vyrýsovat postavu. Ženy mají příliš málo testosteronu na to, aby se svalová hmota budovala ve stejné míře jako muži.

Svalový trénink, kromě toho, že buduje svalovou tkáň, umožňuje také zbavit se přebytečných kilogramů. Spotřeba kalorií na jeden kilogram tuku je pouze 3 kcal, zatímco 1 kg svalů spotřebuje dokonce 70 kcal. Silový trénink umožňuje našemu tělu spalovat kalorie i během odpočinku. Nejlepších výsledků však dosáhnete kombinací silového tréninku s aerobním tréninkem.

Nízkokalorická strava a vhodný tréninkový plán by měly zajistit adekvátní redukci tělesného tuku. Čím více svalů, tím více energie je potřeba k fungování. Silové lekce mají navíc velmi pozitivní vliv na ženskou pohodu. Již po hodině tréninku se hladina endorfinů výrazně zpomaluje a jde nahoru.