Mýty o zdravém stravování

Stále více nás zajímá zdravá výživa. Je to prostě móda. To je samozřejmě dobrý trend, ale měli bychom si uvědomit, že naše znalosti o zdravém stravování jsou malé a navíc zatížené mýty, které s pravdou nemají moc společného. Stali jsme se posedlí počítáním kalorií.

Pokud máme zájem zhubnout, začneme v první řadě myslet na kalorie, což způsobuje další stres. Důležitější je přitom původ produktu, jeho stravitelnost pro tělo a chuť. Počítání kalorií dává všechny potraviny do jednoho jmenovatele, a to není úplně správné.

Zbytečně nám bylo řečeno, že polská kuchyně je nezdravá. Mezitím používá celozrnné krupice, zdravé oleje; je známá svými vynikajícími polévkami. Když žijeme ve specifickém klimatu, měli bychom používat potraviny, které naši předkové otestovali v průběhu let. Co je ideální pro lidi žijící ve středomořském klimatu, nemusí být to pravé pro nás.

Základy zdravé výživy

Díky internetu a časopisům o zdraví a dietě máme možnost číst všechny rady o zdravém stravování. Samozřejmě, žádný z rámců stravy, které používáme, není nějak extrémně tuhý. Pokud však chceme dbát o své zdraví a správnou výživu, měli bychom se držet pár klíčových vlastností a indikací k tomuto tématu.

Základem našeho jídelníčku by měly být především rostliny – zelenina, luštěniny, obiloviny, trochu pečené nebo vařené a zelenina nejlépe syrová. Zajistíme si tak kompletní sadu sacharidů a spoustu cenných vitamínů. Důležitá je také pravidelnost – jíst pět malých jídel v pravidelných intervalech, abyste se vyhnuli hladu.

Samozřejmě byste měli vhodně rozložit své kalorie a pamatovat na to, že nejdůležitějším jídlem dne je první snídaně. Úhlavními nepřáteli naší postavy, zdraví a zubů jsou však samozřejmě sladkosti a další zpracované pochutiny s obsahem trans-tuků, které jsou nejen kalorické, ale také karcinogenní.

Výživa ve stylu wellness

Životní styl snahy o rovnováhu ve všech sférách je označován jako wellness. Pohoda je zde prvořadým cílem. Toho nedosahují pouze relaxační procedury nabízené lázeňskými salony. Důležitou roli hraje také pohybová aktivita spojená se správně sestaveným jídelníčkem.

Jídelní lístek sestavený podle zásad wellness kuchyně by měl tělu poskytnout všechny potřebné suroviny. Proto předpokládá velkou rozmanitost, pokud jde o výběr produktů. Měli byste jíst čtyři nebo pět jídel denně. První je povinná snídaně každý den. Každé tři hodiny byste měli dosáhnout více.

Tento časový interval poskytuje ochranu před prudkými výkyvy hladiny glukózy v krvi. Pravidelné jídlo pomáhá udržet si tvarovanou postavu a zároveň si užívat pohodu. Pro tento účel se při sestavování jídelníčku vyplatí sáhnout po potravinách s nízkým glykemickým indexem. Základem výživy jsou celozrnné výrobky, ryby, ovoce a zelenina a také mléčné výrobky.