Každý, kdo se alespoň letmo seznámil s tzv. potravinovou pyramidou, ví, že ryby v tomto seznamu zaujímají vysoké místo. Z nějakého důvodu, diskriminované vůči masu získanému chovem skotu a prasat, mají ryby moc postarat se o nejnaléhavější nutriční potřeby lidského těla.
Jejich hlavním pokladem jsou polynenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 a DHA. Tyto zdravé rybí tuky určují správné fungování nervového a kardiovaskulárního systému: snižují hladinu špatného cholesterolu, zklidňují krevní tlak a zabraňují aterosklerotickým změnám. Možná za stále příliš nízkou oblibou ryb stojí nezvyk na ně, možná i problém trochu obtížnější přípravy rybích pokrmů.
Stojí však za to prolomit ledy a vyzkoušet, do jaké míry je rybí steak schopen zapadnout do běžného jídelníčku. V dnešní době existují mírně zpracované rybí produkty: obalované tyčinky a řízky, které se jako většina ryb prodávají ve formě mražených potravin.
Proč je důležité jíst v práci zdravě?
Jedním z nejdůležitějších pravidel zdravé výživy je jíst každé tři hodiny. Samozřejmě to nemusí být přesně každých 180 minut, ale bylo by fajn, kdyby tyto časy spolu správně souvisely. Pro mnoho lidí je jíst pět jídel denně velmi obtížné.
Nejsou přesvědčeni, zda se vyplatí jíst zdravá jídla i v práci, protože to znamená, že je musí připravovat ráno. Kromě toho na některých pracovištích není moc času na polední přestávku. Pro dodržení tohoto pravidla se však rozhodně vyplatí udělat vše. Díky tomu budou vaše organismy pracovat mnohem optimálněji. O tohle stojí za to se starat, ne?
Ranní příprava jídel nezabere tolik času, jak by se mohlo zdát. Může to být například zdravý kuřecí salát. Vše, co musíte udělat, je připravit ingredience a smíchat je. Jíst takový salát také nevyžaduje mnoho času a díky tomu nebudete mít hlad a zvýší se vaše efektivita.
Mělo by se zdravé stravování ještě více propagovat v médiích?
Většina z nás nemá vůbec ráda reklamu. Některé z nich jsou však docela užitečné. Zejména ty, které podporují zdravý životní styl. Mělo by se ale zdravé stravování ještě více propagovat v našich polských médiích? Naprosto – to je další šance pro více lidí vidět výhody správných stravovacích návyků a pravidelného cvičení v posilovně. To stojí za to mít na paměti.
Zdá se, že majitelé stanic – soukromých i veřejných – by měli propagovat zdravé stravování co nejčastěji. Díky tomu spousta lidí zjistí, že nedostatek fyzické aktivity a pojídání tzv. „junk food“ je velmi silně nedoporučované. O reklamy není nouze, proto by bylo nejlepší, kdyby nesly konkrétní sdělení. Pak spousta polských žen a mužů začne přemýšlet o svém životě. Mnoho z nich díky takovým reklamám začne lépe jíst a více cvičit.